Monogràfic sobre l’autonomia indígena al nou número de la REAF-JSG

Ja està disponible en línia el número 34 de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self-Government. En aquesta ocasió, la Revista incorpora una secció monogràfica, a banda de la secció general habitual i la presentació a càrrec del seu director, Ivan Serrano Balaguer. En endavant, la política de la Revista serà incloure en cada número una secció monogràfica dedicada a algun aspecte concret relacionat amb l’autogovern de manera general o, específicament, amb el cas de Catalunya. En el número que acaba de sortir a la llum, l’argument de la secció monogràfica, coordinada per Marco Aparicio Wilhelmi i Pere Morell i Torra, de la Universitat de Girona, és l’autonomia indígena. La Revista inclou tot un seguit d’articles sobre aquesta qüestió que, a partir del plantejament inicial dels coordinadors, planteja tot un seguit de casos concrets en els que es poden veure les implicacions i variants de l’autogovern indígena arreu del món i, particularment, a Amèrica Llatina, on aquesta qüestió ha suscitat debats i ha generat innovacions polítiques i jurídiques significatives, algunes de caire constitucional, al llarg de les darreres dècades.

Efectivament, en últims decennis, en un context de pressió creixent dels estats-nació sobre els pobles originaris arreu del món, s’ha activat, d’una banda, una forta acció de resistència —sobretot, a partir de la insurrecció zapatista iniciada al desembre del 1993—, així com un reconeixement progressiu per part de la comunitat internacional, que s’expressa, fonamentalment, en el Conveni 169 de l’Organització Internacional del Treball, de 1989, i la Declaració de drets dels Pobles Indígenes, aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides, el 2007. A partir d’aquí, les pràctiques d’autogovern dels pobles indígenes han estat posades en valor i han tingut un nou impuls.

En aquest context, el número 34 de la REAF ofereix una visió panoràmica de l’estat de la qüestió en el moment present, amb l’anàlisi d’un seguit d’experiències concretes d’autodeterminació i autogovern indígena en diversos indrets del món, fonamentalment, a Amèrica Llatina, però també a l’Àfrica subsahariana i al Sud-est asiàtic. Els treballs publicats, resultat d’un projecte de recerca finançat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, són els següents: “Autodeterminación indígena: Una mirada comparada desde las   concepciones y prácticas de los pueblos indígenas”, de Marco Aparicio Wilhelmi i Pere Morell i Torra, “Experiencias autonómicas en el movimiento mapuche”, de Victor Tricot Salomon, “Selva Viviente: El corazón de la autonomía Kichwa en Sarayaku” d’Asier Martínez de Bringas; “Los primeros pasos de Charagua Iyambae, la primera autonomía indígena del Estado plurinacional de Bolivia”, de Pere Morell i Torra; “Nosotras somos el autogobierno: Mujeres Amazónicas defensoras de la Selva en el Ecuador construyendo su propia historia” de María Inés Rivadeneira H.; “Adaptación y dinamismo interno en las formas de autogobierno indígena: La comarca de Gunayala (Panamá) como ejemplo”, de Mònica Martínez Mauri; “El autogobierno de Cherán K’eri en la defensa del territorio” d’Antonio Fuentes Díaz, Rocío del Pilar Moreno Badajoz i Luis E. Rivero Borrell Z.; “Indigenismo mbororo en Camerún: Algunas claves para una lectura en femenino”, de Cristina Enguita-Fernández; i “Autodeterminación indígena en Malasia: Un estudio de caso del mapa escarpado de la autonomía indígena” d’Isabel Inguanzo.

D’altra banda, en la secció general, s’inclouen un seguit de treballs referits a diversos aspectes d’interès en relació amb les qüestions relatives a les reivindicacions d’autogovern i la seva articulació jurídica i política en diferents casos particulars. Així, el nou número de la Revista inclou els treballs següents: “Self-Determination and Coercion in Spain. The Case of Catalonia”, Pau Bossacoma Busquets, dedicat al cas català; “An Economic Agreement for Scotland?”, d’Andoni Montes-Nebreda, dedicat al cas escocès; i “La reacción de la Corte constitucional italiana ante la región ‘rebelde’ en la Sentencia 37/2021: Nuevas incógnitas para el futuro de las competencias entre Estado y regiones”, de Silvia Romboli, on un conflicte davant de la Cort Constitucional relatiu a la Vall d’Aosta dona lloc a una reflexió sobre el regionalisme italià. Així mateix, la Revista inclou un treball de caràcter teòric de Dave Guénette, titulat “Crisis, Opportunities, and Consociational Federalism: Reassessing Lijphart’s Work After Half a Century of Consociationalism. També s’ha incorporat una recensió a càrrec de David Pimenta sobre una obra en relació amb el País Basc, The Basque Contention: Ethnicity, Politics, Violence, de Ludger Mees, publicat per Routledge l’any passat.

En definitiva, el nou número de la REAF-JSG permet familiaritzar els lectors i les lectores amb un paisatge divers, en el que les reivindicacions d’autogovern de comunitats molt diferents arreu del món troben respostes així mateix molt diferents, l’estudi de les quals permet l’aprenentatge mutu i proporciona elements per a la reflexió i la recerca ulterior. Amb les investigacions publicades, la Revista pretén contribuir al debat científic, així com inspirar solucions pràctiques en un camp de complexitat extraordinària, que ofereix facetes múltiples i canviants, analitzades número a número per autors i autores de formació i inspiració ben diferents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s