Presentació del número 34 de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self Governance

El passat divendres 14 de gener es va presentar el número 34 de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self Governance (REAF-JSG), que publica semestralment l’Institut d’Estudis de l’Autogovern. L’acte, que es va celebrar a la Sala Cotxeres del Palau Robert, va ser presentat pel Director de l’Institut, el Dr. Joan Ridao, i hi van intervenir els professors Dr. Ivan Serrano, director de la Revista, i el Dr. Marco Aparicio, coordinador de la secció monogràfica de la Revista. La Consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, la Dra. Victòria Alsina, va cloure l’acte. L’esdeveniment, va ser seguit per prop d’una seixantena de persones, tant a través de la modalitat virtual com de la presencial.

El Director de l’Institut va assenyalar que el número 34 “és especial, ja que, per primera vegada, s’inclou una secció monogràfica entorn a l’autogovern de pobles indígenes, (…) una dinàmica que s’anirà repetint en el futur, de fet ja s’està treballant en dues seccions monogràfiques, una primera relacionada en la justícia en sentit ampli, i una segona sobre feminismes, que seran publicades en aquest 2022” deia el director. A part d’aquesta secció, el número 34 també inclou una secció general “que es manté d’edicions anteriors, i que incorpora fins a quatre estudis concrets” relacionats amb qüestions relatives a les reivindicacions d’autogovern i la seva articulació jurídica i política en diferents casos particulars. Ridao, va acabar la seva intervenció fent públic el canvi de direcció de la Revista, que d’ara endavant estarà dirigida pel cap de l’Àrea de Difusió i Comunicació en relació a l’Organització Territorial del Poder de l’Institut, el Dr. Jordi Jaria.

En la mateixa línia va anar la intervenció del Dr. Ivan Serrano. El director de la revista, va destacar la importància de publicacions com la REAF-JSG, tot assenyalant que “hi ha un seguit de reptes, que qualsevol forma d’organització territorial del poder ha d’encarar (…). En aquest sentit, aquest tipus de recerques, són especialment valuoses”. Serrano també va fer referència a la secció monogràfica, considerant-la molt rellevant ja que “ens ofereix accés a investigació actual sobre aspectes concrets, que sovint són menys coneguts per part de la Acadèmia, com són les demandes, les reivindicacions d’autogovern i autodeterminació per part de pobles indígenes”.

El professor de la Universitat de Girona, Dr. Marco Aparicio, coordinador de la secció monogràfica (juntament amb el Dr. Pere Morell, també de la UdG), va centrar la seva intervenció en aquest apartat. Per una banda, va donar les gràcies a tots aquells que dirigeixen i coordinen la revista, per “haver-nos regalat, a persones que treballem aquests temes, que en alguns contextos s’han considerat temes exòtics, 273 pàgines, per poder compartir unes idees molt oportunes en el debat sobre els nostres propis marcs de convivència”. Aparicio, també va afegir, que la secció monogràfica “fa reflexions que ens parlen de lluites quotidianes que transformen, sobretot els marcs de convivència, els marcs polítics i jurídics (…) Això és possible perquè aquests processos han anat aconseguint ser influents”.

Finalment, la Consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, la Dra. Victòria Alsina, va tancar les intervencions emfasitzant la importància de publicacions com la REAF-JSG. “És extremament rellevant el que presentem avui. Si Catalunya vol liderar i ser referent de qualitat democràtica, és molt important que mai perdem una mirada global com el que representa el volum que presentem avui”. Alsina, també va recordar que estudis com el que presenta la secció monogràfica de la REAF-JSG 34, ens apropen a realitats existents a altres llocs del món que normalment ens són desconegudes, “les comunitats indígenes arreu del món que reclamen i exerceixen formes d’autonomia per protegir els seus drets sovint tenen realitats plurinacionals complexes i conviuen amb problemes de justícia social, mediambiental i educativa”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s