Presentació de la Memòria 2021 i del Pla d’Activitats 2022 a la reunió anual del Consell Rector de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern


El passat dimarts 18 de gener es va celebrar la reunió anual del Consell Rector de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, al Palau de la Generalitat de Catalunya. En l’acte, el Director de l’Institut, Joan Ridao, va presentar la Memòria de l’any 2021 i també el Pla d’Activitats per a l’any 2022. La Consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va presidir la reunió, en representació del President de la Generalitat que va excusar la seva absència. També hi van assistir les conselleres de Justícia, Lourdes Ciuró, i d’Universitats i Recerca, Gemma Geis.

Entre els diversos aspectes relacionats amb l’activitat de la institució, a les que va fer referència el Director, cal destacar, en primer lloc, el nou organigrama, amb el que es pretén complir amb major eficàcia les funcions assignades a l’Institut. Així mateix, el Director va presentar les activitats que cadascuna de les tres àrees de l’Institut han desenvolupat aquest any. De l’Àrea de Recerca, en va destacar els Premis IEA 2021, el programa de beques i ajuts a la recerca, i les traduccions al català del projecte 50 ombres del federalisme. Respecte a l’Àrea d’Assessorament sobre l’Organització Territorial del Poder, es va fer referència a l’informe Les relacions intergovernamentals en l’Estat autonòmic durant la crisi sanitària de la COVID-19, així com a les notes i informes sobre legislació estatal, legislació catalana  i jurisprudència del Tribunal Constitucional, i també a altres treballs preparats per l’àrea. Finalment, en relació a l’Àrea de Difusió i Comunicació en relació a l’Organització territorial del poder, se’n va destacar les publicacions incloses en les col·leccions Clàssics dels Federalisme i Institut d’Estudis de l’Autogovern, així com la publicació de dos números de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self-Government (REAF), el Butlletí d’Estudis de l’Autogovern i el nou blog de l’IEA #autogovern.

Pel que fa al Pla d’Activitats que l’IEA durà a terme aquest 2022, es va posar l’èmfasi en la nova convocatòria dels Premis IEA; la recuperació de la col·lecció PaperClip, dedicada a estudis divulgatius referents a matèries d’actualitat relacionades amb l’autogovern; noves publicacions de llibres de les col·leccions de l’Institut; i, finalment, l’informe Els índexs de descentralització dels estats compostos a les democràcies liberals.

A banda dels membres del Govern ja esmentats, a la reunió hi van participar Francesc Esteve, director del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya; Albert Lamarca, President de la Comissió Jurídica Assessora; Mireia Grau, cap de l’Àrea de Recerca de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, així com també representants de quatre de les universitats catalanes que formen part del Consell Rector, Ander Errasti, de la Universitat de Barcelona; Daniel Fernández, de la Universitat de Lleida; Laura Román, de la Universitat Rovira i Virgili; i Cristina Sánchez, de la Universitat de Girona.

En el decurs de la reunió, els assistents van destacar la importància per Catalunya d’institucions com l’Institut. Així mateix, els representants de les universitats assistents van felicitar als membres de l’Institut per la implementació de polítiques de gènere a la institució.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s