La situació de la infància migrant: estat de la qüestió

L’any 2018 més de sis mil menors d’edat no acompanyats (MENA) van arribar a Espanya. Aquesta xifra, que segons les dades publicades a les memòries anuals de la Fiscalia de l’Estat ha anat baixant des d’aleshores, continua essent molt alta. Aquests menors es troben en una situació molt vulnerable, sobretot pel que fa a l’exercici dels seus drets fonamentals. En aquest context, el pròxim divendres 15 de juliol a les 9.30 h, l’Institut d’Estudis de l’Autogovern durà a terme el seminari “Ha millorat la situació de la infància migrant el 2022? Incidències polítiques i novetats legislatives”, al Palau Centelles, amb l’objectiu d’analitzar i definir la situació actual en matèria política i legislativa en l’àmbit dels MENA.

L’acte serà introduït pel director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao; per la professora de Dret penal de la Universitat de Barcelona i investigadora principal del projecte IMNA, Silvia Fernández; i pel secretari d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Alexis Serra. La jornada consistirà en dues ponències i dues taules rodones.

La primera ponència serà “El contexto del proyecto IMNA: la colaboración Universidad-tercer sector y la incidencia política derivada. Una reflexión sobre cómo cambian las normas desde la litigación estratégica y un ejemplo práctico: las devoluciones de Ceuta”, a càrrec d’Itziar Gómez, professora de Dret Constitucional de la Universidad Carlos III de Madrid, membre del patronat de la Fundación Raíces, i lletrada del Tribunal Constitucional.

La seguirà Mireya García, assistant lawyer de la Divisió de la Infància del Consell d’Europa, qui presentarà “Novedades en el plano estatal y europeo: la LOPIVI y las nuevas directrices de Europa para la evaluación de la edad de la infancia migrante”.

Posteriorment, la primera de les taules rodones es dedicarà a examinar la integració sociolaboral dels menors estrangers no acompanyats, fent referència particular a la reforma del reglament d’estrangeria i primers mesos d’aplicació. La moderarà Argelia Queralt, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, i lletrada del Tribunal Constitucional. Hi participaran Ester Sara Cabanes, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència; Albert Parés, advocat de la Fundació Noves Vies; i David Moya, professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona.

La segona taula rodona es centrarà en la reforma del sistema de determinació de l’edat a Espanya. Serà moderada per Silvia Fernández, investigadora principal del projecte IMNA. Hi participaran Lucía Serrano, advocada i professora de Dret Internacional Privat de la Universidad de Málaga, i Paloma García de Viedma, advocada de la Fundación Raíces.

La jornada la clourà Mireia Grau, cap de l’Àrea de Recerca de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern.

Per poder assistir a l’acte, cal inscriure’s mitjançant el formulari o trucant al telèfon de l’Institut, 933429800. La inscripció a l’activitat estarà oberta fins a les 15 h del dia 14 de juliol. L’acte es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Institut, a través d’aquest enllaç, i també mitjançant el compte de Twitter de l’Institut, on es farà un seguiment puntual de les aportacions més destacades dels ponents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s