Els estats descentralitzats davant de l’emergència climàtica

El 28 de febrer d’enguany es va fer públic l’informe del segon grup de treball de l’IPCC, on es posaven de manifest tant l’alteració antròpica del sistema climàtic com la seva velocitat, així com les seves conseqüències. En definitiva, el canvi climàtic és la manifestació més remarcable de la intensitat i la perillositat de la modificació humana de la biosfera. Si bé existeix un marc jurídic internacional, a partir de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), de 1992, i el seu darrer desenvolupament, l’Acord de París, de 2015, el cert és que, en bona part, l’acció de mitigació i adaptació queda diferida als estats. En aquest context i en funció de les competències de què disposen, els actors territorials poden ser un element fonamental a l’hora de dissenyar i implementar estratègies per respondre al canvi climàtic, com mostra, de manera particular, l’experiència als Estats Units en els darrers anys.  

En aquest context, el proper dimarts 20 de setembre a les 15 h, l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, amb la col·laboració del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona, de la Universitat Rovira i Virigili, i Eurac Research, organitza el ‘workshop’ “Climate Change Governance in EU Decentralized Member States: A Comparative Review”, que serà un ‘side event’ del congrés anual de l’European Environmental Law Forum, que enguany es du a terme a la ciutat de Tarragona. L’acte, que es realitzarà a la Sala de Graus del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, té com a objectiu buscar respostes sobre la relació entre els models de distribució territorial del poder i les polítiques públiques en matèria de canvi climàtic en els estats descentralitzats de la Unió Europea, tenint en compte les institucions nacionals, les regulacions, les polítiques, les accions i iniciatives regionals i les relacions entre els governs nacionals i les unitats regionals en el disseny i implementació polítiques d’acció climàtica.

L’acte, que estarà compost per dos blocs de ponències, l’obrirà el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao, juntament amb l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. Seguidament, Jordi Jaria, director de la ‘Revista d’Estudis Autonòmics i Federals –  Journal of Self-Government’, introduirà la temàtica del ‘workshop’ i els ponents que hi participaran.

El primer bloc el moderarà Endrius Cocciolo, professor agregat de Dret administratiu de la Universitat Rovira i Virgili. Hi participaran Moritz Reese, advocat i investigador a la Helmholtz Zentrum für Umweltforschung (UFZ), d’Alemanya; Maria Bertel, professora de la Universität Graz, d’Àustria; i Matteo Fermeglia, professor associat de Dret ambiental europeu i internacional a la Universiteit Hasselt, de Bèlgica.

La segona taula rodona, que també la moderarà el professor Cocciolo, estarà formada per Manuela Mora, professora de Dret administratiu, de la Universidad de Huelva, i per Mariachiara Alberton, investigadora sènior en dret ambiental a l’Institute for Comparative Federalism, Eurac Research, de Bozen, Itàlia

Posteriorment, es durà a terme una sessió de debat, moderada per Jordi Jaria. L’acte el clourà el professor Endrius Cocciolo i l’experta Mariachiara Alberton.

Per poder assistir a l’acte, cal inscriure’s mitjançant el formulari o trucant al telèfon de l’Institut, 933429800. La inscripció a l’activitat estarà oberta fins a les 15h del dia 19 de setembre, sempre que quedin places disponibles. L’acte no es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Institut, però serà enregistrat i estarà disponible posteriorment. Mitjançant el compte de Twitter de l’Institut, es farà un seguiment puntual de les aportacions més destacades dels ponents. També es podrà recuperar, un cop acabat l’acte, les imatges al compte d’Instagram de l’Institut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s