Com ha influït la COVID-19 en l’apreciació de l’autogovern

L’Institut d’Estudis de l’Autogovern ha publicat el número 4 de la col·lecció PaperClip, elaborat per Berta Barbet Porta, tècnica de recerca a l’Institut i doctora en Ciències polítiques per la Universitat de Leicester, sota el títol de Gestió de la COVID-19 i preferències de (des) centralització a Catalunya es centra en com les percepcions sobre la pandèmia van posar en crisi els suports de la presa de decisions descentralitzada, perquè “la coordinació entre unitats va fallar en els contextos de govern multinivell”.

S’hi veu clarament com van evolucionar les preferències sobre el tipus de gestió de l’emergència sanitària, i com aquestes apreciacions es relacionaven amb el nivell de govern que els ciutadans volien que liderés la presa de decisions. En el context de la situació creada per la pandèmia, l’autora apunta que “les preferències dels ciutadans sobre el lideratge de la gestió de la crisi no van respondre només a factors estructurals com la identitat nacional o la ideologia, sinó que depenia també de percepcions més conjunturals relacionades amb qui creien els ciutadans que trobaria millors solucions en els diferents contextos”.

En tot cas, l’estudi mostra una certa preferència per un lideratge fort en una situació de crisi. D’acord amb això, l’autora conclou que “[l]es preferències sobre l’enfocament i el tipus de lideratge que calia perseguir en la crisi mostren pautes preocupants per als principis de descentralització i d’autonomia”, de manera que, en la seva opinió “perquè els ciutadans mantinguin el seu suport als governs multinivells i segueixin apreciant les bondats de la gestió descentralitzada, una bona coordinació entre governs sembla ser clau”.

Aquest informe aborda des d’una nova perspectiva la qüestió de la governança multinivell en el context de l’emergència sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, qüestió que, així mateix, ha estat analitzada en l’informe 1/2021 de l’IEA, titulat, Les relacions intergovernamentals en l’Estat autonòmic durant la crisi sanitària de la COVID-19, i en el llibre, editat així mateix per l’Institut, Col·laboració i conflicte entre l’Estat i les comunitats autònomes en temps de pandèmia, que va coordinar el director, Joan Ridao.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s