Les competències sobre el litoral a debat: estat de la qüestió i aspectes controvertits

Les qüestions relatives a la gestió del litoral presenten una problemàtica competencial singular, que es projecte en totes les comunitats autònomes amb sortida al mar. La titularitat del domini públic maritimoterrestre, d’acord amb la Constitució, correspon a l’Estat. Ara bé, en alguns casos, com seria el de Catalunya l’any 2007, s’ha produït un traspàs de funcions en matèria d’ordenació i gestió del litoral. Aquest règim, però, no és uniforme i, de fet, es troba en una evolució permanent, amb innovacions recents, per exemple, pel que fa a les Illes Canàries.

En aquest context, el pròxim divendres, dia 21 d’octubre, l’Institut d’Estudis de l’Autogovern de la Generalitat de Catalunya organitza, juntament amb l’Institut d’Estudis Autonòmics del Govern de les Illes Balears i amb la col·laboració de la Universitat de Girona, el seminari “Autonomia, costes i litoral”. L’acte, que es realitzarà al Campus del Barri Vell de la Universitat de Girona, i completarà la jornada que es va dur a terme durant els dies 31 març i 1 d’abril al saló d’actes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, a la ciutat de Palma, organitzada així mateix pels dos instituts.

La jornada de Girona es configurarà a través de tres blocs de ponències i l’obrirà Joan Ridao, director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern de la Generalitat, juntament amb Lluís Segura, director de l’Institut d’Estudis Autonòmics del Govern de les Illes Balears, i Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona.

El primer bloc l’encetarà Joan Manuel Trayter, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, qui presentarà la ponència “Les coordenades constitucionals i estatutàries en matèria de costes i litoral” . Seguidament, Ana María Oñoro, directora general de la Costa i el Mar del Govern d’Espanya, prendrà la paraula presentar la intervenció titulada “Les relacions de col·laboració i de conflicte entre l’Estat i les comunitats autònomes en relació amb el repartiment competencial en matèria de costes: la perspectiva estatal”. Tancarà la primera ronda de ponències Neus París, cap de l’Assessoria Jurídica del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, qui es centrarà la perspectiva autonòmica sobre la mateixa qüestió.

La segona sessió del dia comptarà amb tres ponents que es centraran en analitzar els traspassos de funcions i serveis en matèria de costes a Catalunya, les Illes Balears i les Illes Canàries. Primerament, Francesc Xavier Berga, subdirector general de Coordinació d’Actuacions al Litoral, Entorns Rurals i Muntanya de la Generalitat de Catalunya, presentarà el cas de Catalunya. A continuació, M. Magdalena Pons, directora general de Territori i Paisatge del Govern de les Illes Balears, exposarà el cas de les Illes Balears. Finalment, Ángel Lobo, professor contractat doctor de Dret administratiu de la Universidad de La Laguna, parlarà sobre el cas de les Illes Canàries.

A la tarda es desenvoluparà el tercer bloc de ponències del dia. L’obrirà Javier Sanz, catedràtic de Dret Administratiu de la Universidade da Coruña, amb la ponència titulada “La planificació espacial marina: la interacció terra-mar i la seva incidència sobre les competències autonòmiques”. Seguidament, Josep Maria Aguirre, professor agregat de Dret Administratiu de la Universitat de Girona, es centrarà en les bases jurídiques per a una gestió integrada del litoral”. Finalment, Alba Nogueira, catedràtica de Dret Administratiu de la Universidade de Santiago de Compostela, tancarà les ponències del dia centrant-se en la incidència del canvi climàtic en les competències autonòmiques en matèria de costes.

Per poder assistir a l’acte, cal inscriure’s mitjançant el formulari o trucant al telèfon de l’Institut, 933429800. La inscripció a l’activitat estarà oberta fins a les 14h del dia 20 d’octubre, sempre que quedin places disponibles. L’acte també es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Institut. Mitjançant el compte de Twitter de l’Institut, es farà un seguiment puntual de les aportacions més destacades dels ponents. També es podrà recuperar, un cop acabat l’acte, les imatges al compte d’Instagram de l’Institut.              

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s