L’Associació Internacional de Centres d’Estudis Federals debat sobre el federalisme fiscal

L’Associació Internacional de Centres d’Estudis Federals (International Association of Centers for Federal Studies, IACFS) va dur a terme la setmana passada el seu congrés anual, que, en aquesta ocasió va ser organitzat per l’Itun Ekonomikoaren eta Foru Ogasunen Ikerketarako Agiritegia (Ituna), centre de recerca sobre el concert econòmic i les hisendes forals, associat a la Universitat del País Basc. L’IACFS acull centres relacionats amb els estudis federals i la descentralització d’arreu del món, entre els quals hi ha l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, que va prendre part a través d’una delegació en l’esdeveniment, enguany dedicat al federalisme fiscal i als desequilibris territorials, tema que té un interès particular en el cas de Catalunya, com mostra la publicació enguany del llibre dirigit pel professor Antoni Castells, Conseqüències econòmiques i financeres dels diferents escenaris de la relació Catalunya-Espanya. De fet, en els pròxims mesos, davant de la crisi evident del model de finançament autonòmic, és previst que l’Institut organitzi noves activitats en relació amb aquesta qüestió.

A banda del programa acadèmic, es va dur a terme la reunió anual dels directors dels centres associats, amb la participació de l’IEA, en el decurs de la qual, Mireia Grau Creus, responsable de l’Àrea de Recerca de l’Institut, va ser nomenada tresorera de l’Associació. La mateixa Mireia Grau també va presentar una ponència, juntament amb Mario Kölling, de la Fundación Manuel Giménez Abad, i Mikel Erkoreka, de l’Ituna. Aquesta intervenció, amb el títol de ‘Present and future of the decentralisation system in Spain: subnational public finances and interterritorial inequalities’, es va ubicar en el primer bloc del programa acadèmic del congrés, dedicat al federalisme fiscal, les crisis i els desequilibris financers. El seu objecte va ser precisament posar de manifest les tensions i desequilibris de l’actual model de finançament autonòmic en el context actual de la postpandèmia i la crisi derivada de la Guerra d’Ucraïna.

Aquest primer bloc es va dur a terme durant el matí de dijous, mentre que a la tarda es va desenvolupar una segona tanda de ponències, sota el títol de ‘Fiscal federalisme, a tale of diversity’, on es van repassar els problemes diversos en relació amb el finançament en els sistemes descentralitzats en una sèrie de models, entre els quals els Estats Units, el Canadà i Itàlia, on es va posar de manifest els múltiples problemes i les múltiples respostes que es plantegen en relació amb aquesta qüestió. El darrer torn d’intervencions, sota el títol d ‘Fiscal equalization, intergovernmental transfers and regional disparities’ va posar l’èmfasi en les diverses solucions de reequilibri territorial assajades en diferents sistemes per mirar d’equilibrar les desigualtats econòmiques regionals. Aquest bloc va ser precedit del tradicional lliurament del premi Ronald L. Watts a joves investigadors, que va correspondre a Borui Song, de la Universitat Nacional d’Austràlia, amb un treball sobre el finançament territorial en la República Popular de Xina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s