El model de finançament a debat, des d’una perspectiva jurídica

Amb l’objectiu de proporcionar una panoràmica, des del punt de vista del dret financer i tributari, de les qüestions més destacades en relació amb el finançament autonòmic, un model actualment en crisi i estructuralment desfavorable per a Catalunya, el pròxim divendres 17 de març, l’Institut d’Estudis de l’Autogovern organitza el seminari ‘Anàlisi i perspectives sobre el model de finançament autonòmic: una visió jurídica’. L’acte, es farà a la Sala d’Actes del Palau Centelles, seu de l’Institut, a les 9.30 h. Les ponències presentades s’inclouran en la secció monogràfica del número 38 de la ‘Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self-Government”

La jornada es configurarà a través de tres taules de debat i l’obriran el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Joan Ridao Martín, i la secretària d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Marta Espasa Queralt.

El primer bloc es desenvoluparà sota el títol de “L’estat de la qüestió: reflexions sobre l’informe de 2017”, moderat per Miguel Ángel Sánchez Huete, professor de Dret Financer i Tributari de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’encetarà Franscisco Adame Martínez, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universidad de Sevilla amb la ponència “La futura reforma del sistema de financiación de las comunidades autónomas”. Seguidament, Elena Manzano Silva, professora titular de Dret Financer i Tributari de la Universidad de Extremadura, presentarà la intervenció titulada “Los fundamentos jurídicos de la nivelación plena: igualdad, autonomía y suficiencia”. Tancarà la primera ronda de ponències Alejandro Menéndez Moreno, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universidad de Valladolid, amb la ponència “Diagnóstico del sistema de financiación de las comunidades autonomas”.

El segon bloc es dedicarà a “L’exercici del poder tributari autonòmic” i es desenvoluparà sota la moderació de María Dolores Arias Abellán, catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat Autònoma de Barcelona. Començarà Irene Rovira Ferrer, professora agregada de Dret Financer i Tributari de la Universitat Oberta de Catalunya, amb una intervenció titulada “El desenvolupament dels tributs extrafiscals d’inspiració social: impost sobre habitatges buits, sobre actius no productius i begudes ensucrades”. A continuació, Luis Manuel Alonso González, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de Barcelona, presentarà la ponència “El desenvolupament dels tributs ecològics: cànons, establiments comercials i turístics, emissions i instal·lacions”. Finalment, José Antonio Fernández Amor, professor titular de Dret Financer i Tributari de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà sobre “Les competències normatives dels tributs cedits i els recàrrecs com a mitjans per a la corresponsabilitat fiscal”.


L’última taula del dia es titularà “Aspectes estructurals no tributaris: gestió de conflictes, delegació de competències i fons”, moderada per Zuley Fernández Caballero, professora lectora de Dret Financer i Tributari de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’obrirà Clemente Checa González, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universidad de Extremadura, amb la ponència titulada “La resolución de conflictos de competencia horitzontal”. Seguidament, Aurora Ribes Ribes, catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat d’Alacant, es centrarà en els “Fondos en el sistema de financiación: el fondo de liquidez autonómico”. Finalment, Eva María Cordero García, professora titular de Dret Financer i Tributari de la Universidad de Oviedo, tancarà les ponències del dia parlant de “La delegación de competencias de aplicación y revisión en materia de tributos cedides”.

L’acte el clouran José Antonio Fernández Amor, coordinador de la secció monogràfica, Montserrat Peretó Garcia, professora titular de Dret Financer i Tributari de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Jordi Jaria-Manzano, director de la ‘Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self-Government’.

Les presentacions dels ponents del seminari derivaran en la secció monogràfica del número 38 de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self-Government (REAF-JSG), que es publicarà el desembre de 2023. Per poder assistir a l’acte cal inscriure’s mitjançant el formulari o trucant al telèfon de l’Institut, 933429800. La inscripció a l’activitat estarà oberta fins a les 14h del dia 16 de març, sempre que quedin places disponibles. L’acte també es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Institut. Mitjançant el compte de Twitter de l’Institut, es farà un seguiment puntual de les aportacions més destacades dels ponents. També es podran recuperar, un cop acabat l’acte, les imatges al compte d’Instagram de l’Institut.        

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s