La reconstrucció del comú en temps de crisi

El pròxim dia 18 d’abril, el Doctor Marco Aparicio Wilhelmi, professor agregat de Dret constitucional de la Universitat de Girona, impartirà la conferència ‘Drets de la natura, defensa del comú i autodeterminació dels pobles indígenes a l’Amèrica Llatina: aprenentatges per als reptes globals’. L’acte es durà a terme a les 18h a la sala d’actes del Palau Centelles, seu de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, i forma part del cicle Autogovern: mirades en un món complex, en el qual, des de l’any passat, diversos especialistes han reflexionat sobre la pluralitat política i les tensions territorials en diversos indrets del món —Afganistan, Xile, Brasil—. En el cas de la conferència del pròxim dimarts, la idea és retornar a un àmbit en el que l’Institut ha fet èmfasi darrerament, particularment a través de la secció monogràfica que es va publicar en el número 34 de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal of Self-Government, això és, l’autodeterminació dels pobles indígenes, en aquesta ocasió, centrada en les seves pràctiques en relació amb l’ús dels recursos i la relació amb l’entorn.

Amb aquesta perspectiva, la conferència del professor Aparicio prendrà peu en diverses experiències dels últims anys a l’Amèrica Llatina, en les quals les concepcions dels pobles originaris sobre la sacralitat de la natura i els deures que els éssers humans mantenen en relació amb ella han donat lloc al que són les innovacions constitucionals de major transcendència i impacte dels darrers decennis. La formulació d’aquesta aproximació, anomenada ecocèntrica, dels pobles originaris en el llenguatge del nou constitucionalisme llatinoamericà s’ha canalitzat a través dels anomenats drets de la natura, que, en el context d’un marc de sentit definit per l’horitzó de la vida bona en la tradició d’aquests pobles —sumak kawsay, suma qamaña—, va més enllà del reconeixement de la seva singularitat per prendre la seva cultura com a punt de partida per afrontar la diverses crisis superposades que afronta la humanitat en el moment present i, particularment, la més fonamental, la transformació planetària a partir de l’acció antròpica, que és, sobretot, perceptible en el canvi climàtic.

Aquestes concepcions, en particular, impugnen el paradigma de l’individualisme possessiu, de l’objectivació de la naturalesa i de la depredació dels recursos que és hegemònic en l’estructura de l’economia-món capitalista, tot proposant camins de relació diferents de la mera apropiació, amb l’objecte de dotar les comunitats humanes d’eines per construir la seva resiliència davant dels processos de canvi global i els episodis disruptius que són plausibles en una època crítica com la present. És en aquest context on les tendències més conscients de la situació en el marc de l’acadèmia occidental i les intuïcions més profundes dels pobles originaris conflueixen en la recuperació i desenvolupament de la idea del comú com a pràctica institucional que reconstrueix les relacions amb l’entorn més enllà de l’apropiació, a través de l’exercici de la responsabilitat i de la cura, i amb una sensibilitat particular per aquelles realitats més vulnerables.

El professor Aparicio té una llarga trajectòria investigadora en relació amb aquestes qüestions, al llarg de la qual ha acompanyat i contribuït al desenvolupament d’un nou discurs constitucional més enllà del consens neoliberal que va seguir a la Caiguda del Mur. En un món postpandèmic, amb desigualtats creixents i situacions disruptives que responen a les dinàmiques d’esgotament del model depredador que sustenta les pràctiques socials dominants, és oportuna una reflexió sobre aquestes exploracions conceptuals, però també vivencials, que es tenen lloc en els àmbits més innovadors del constitucionalisme, que incorporen perspectives i pràctiques fins ara menyspreades o ignorades per impulsar un procés d’aprenentatge social davant dels desafiaments que planteja un món en transformació.

La conferència del professor Aparicio servirà per presentar públicament el seu treball “El comú com a institucionalitat transformadora”, número 5 de la col·lecció PaperClip, que edita l’Institut, que versa justament sobre les qüestions que abordarà en la seva intervenció. L’acte es podrà seguir presencialment, amb inscripció prèvia mitjançant el formulari disponible en línia o trucant al telèfon de l’Institut (933429800). La inscripció a l’activitat estarà oberta fins al dia 17 d’abril, sempre que quedin places disponibles. Posteriorment, la conferència es podrà recuperar a través del canal de YouTube de l’Institut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s