L’impacte de les competències estatals amb relació al domini públic maritimoterrestre sobre les comunitats autònomes és notable i creixent, en el marc d’una dinàmica generalitzada de recentralització que es perllonga de fa anys. Aquesta problemàtica ha estat analitzada en l’obra col·lectiva Autonomía, costas y litoral, coordinada pel professor Joan Manuel Trayter Jiménez, catedràtic de Dret administratiu de la Universitat de Girona, i que han coeditat l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i l’Institut d’Estudis Autonòmics de les Illes Balears. L’obra inclou treballs de Josep M. Aguirre i Font, Francesc Xavier Berga Vayreda, Avelino Blasco Esteve, Marta García Pérez, Ángel Lobo Rodrigo, Neus París Domènech, Adriana Pousa García i F. Javier Sanz Larruga.
Dimarts dia 25 es va fer un primer acte de presentació a l’Arxiu del Regne de Mallorca, a la Ciutat de Mallorca, que va comptar amb la presència de la Consellera de Presidència, Funció́ Pública i Igualtat del Govern balear, Mercedes Garrido; del Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern balear, Miquel Mir; el Director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern de la Generalitat de Catalunya, Joan Ridao; i el Director de l’Institut d’Estudis Autonòmics les Illes Balears, Lluís Segura.
L’obra, que ja està disponible a la web de l’Institut, neix de les ponències que diversos experts en la matèria van fer en les jornades ‘Autonomia, costes i litoral’, dutes a terme a Palma els dies 31 de març i 1 d’abril de 202,2 i a Girona el dia 21 d’octubre de 2022. En les pròximes setmanes, està previst un nou acte de presentació al Principat.


