De la uniformitat a la diversitat: Els reptes actuals del govern local

El pròxim divendres dia 26 de maig a les 12 h es presentarà el llibre Repensar el govern local: perspectives actuals, editat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, al Saló de Graus de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. En l’acte hi intervindran el degà de la Facultat, Xavier Pons; el director de l’Institut, Joan Ridao; el coordinador del llibre, Tomàs Font, catedràtic de Dret administratiu de la Universitat de Barcelona; i els professors Mariona Tomàs i Ricard Gràcia, de la mateixa Universitat.

Aquest llibre recull les ponències presentades en la jornada d’estudi del mateix títol que l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i la Secretaria de Governs locals i relacions amb l’Aran van organitzar el 19 de maig de l’any passat. L’obra analitza els efectes de les profundes transformacions econòmiques, socials, demogràfiques, territorials i tecnològiques de les societats contemporànies en el sistema de governs locals, efectes als que cal afegir l’impacte de la pandèmia de la Covid-19. A partir d’aquí, l’obra s’ocupa de cadascun dels diversos àmbits en els que desplega l’estructura territorial local a Catalunya, des de les unitats bàsiques de màxima descentralització i els municipis rurals, passant per les organitzacions supramunicipals i comarcals, fins a les grans ciutats i les estructures metropolitanes, així com de les necessàries interrelacions que s’hi produeixen.

La clau interpretativa del llibre consisteix a donar valor al principi de diferenciació proclamat a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, entenent que la complexitat i la diversitat de situacions materials i institucionals que avui es donen requereixen solucions específiques que fugin de la homogeneïtat més tradicional. Enfront d’una regulació local excessivament uniforme, rígida i estàtica, l’estat actual del govern local demana major diversitat, flexibilitat i dinamisme. I això passa també per evolucionar des d’un sistema local pensat més a partir de les estructures cap a un sistema articulat més sobre les relacions.

El llibre, coordinat pel professor Tomás Font, compta amb aportacions d’especialistes de procedència diversa com ara Concepción Barrero, catedràtica de Dret administratiu de la Universitat de Sevilla;  Silvia Díez, professora de Dret administratiu de la Universitat Autònoma de Madrid; Ramon Galindo, professor de Dret administratiu de la Universitat Oberta de Catalunya; Ricardo Rivero, el catedràtic de la Universitat de Salamanca; Joaquim Solé, catedràtic d’Hisenda pública de la Universitat de Barcelona; i Marc Vilalta, professor agregat de Dret administratiu de la Universitat de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s