Quaranta anys de reflexió, propostes i impuls a l’autogovern

Enguany l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) celebra quaranta anys. I ho fa sent, com des del primer dia, un pont entre el món de la recerca acadèmica i l’entorn institucional del Govern de la Generalitat.

L’IEA, motor de progrés democràtic
L’EIA connecta les qüestions d’interès ciutadà en relació amb l’organització territorial del poder, fent d’espai de debat i posant el focus en els diferents exemples de bones pràctiques en l’exercici de l’autogovern a tot el món. I és que la mirada internacional és una de les claus que garanteixen poder generar, reconèixer i promoure el coneixement de més alt nivell vinculat amb l’organització territorial del poder.

L’objectiu és clar: incidir en el reconeixement del pluralisme, l’acomodació institucional, l’eficiència, i la millora dels autogoverns i de la qualitat democràtica, reptes encara no ben resolts per la teoria i per la pràctica de les democràcies liberals del segle XXI en un context de creixent globalització política, socioeconòmica i tecnològica.

Les funcions del Decret fundacional, més vigents que mai
L’aprovació del Decret 383/1984, de 22 de desembre, de creació de l’Institut d’Estudis Autonòmics, va respondre a la necessitat d’estudiar, amb rigor i voluntat científica, els canvis i l’evolució en matèria d’autogovern.

El preàmbul del Decret recull una reflexió breu, d’actualitat tot i que no és vigent, sobre la necessitat de dotar el debat públic sobre la distribució territorial del poder d’un nivell científic i intel·lectual que vagi més enllà de la qüestió merament política.

El text apunta que: “les dificultats de la implantació i estructuració d’aquestes autonomies polítiques infraestatals són de domini públic quotidià, però manquen quasi totalment els estudis seriosos, que només poden ser fruit d’investigacions jurídiques i econòmiques portades amb rigorositat científica. Cal, a més a més, difondre-les i fer-les arribar a l’opinió pública per tal d’orientar-la degudament i explicar l’abast i possibilitats de l’autogovern regulat per la Constitució.

La Generalitat de Catalunya, que es troba implicada en aquesta qüestió creu imprescindible promoure aquests estudis i la seva difusió mitjançant la creació d’un òrgan d’alt nivell científic que se n’ocupi expressament
“.

40 anys després, aquesta necessitat és més vigent que mai. És per això que es manté intacta la necessitat d’aprofundir, amb idees i expertesa, en aquelles qüestions que són de l’àmbit d’interès de l’Institut.

Un any ple celebracions, reconeixements i futur
La celebració del 40 aniversari de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern és un esdeveniment significatiu, ja que aquesta institució ha jugat un paper crucial en la promoció de l’autogovern i el reforçament de la identitat dels territoris. La commemoració d’aquesta fita ens permet reflexionar sobre els èxits assolits, reafirmar el compromís amb la ciència política i el dret i reconèixer la importància de la recerca i l’estudi en el desenvolupament de polítiques efectives.

Comptem amb la teva complicitat per seguir sumant anys!

Si vols compartir amb nosaltres la celebració del nostre 40è aniversari, pots assistir al Lliurament dels Premis IEA 2023 (15 de gener de 2024, 17.45h, Palau Centelles) omplint aquest formulari.

Deixa un comentari