Les polítiques d’habitatge de les comunitats autònomes davant del gir recentralitzador

La crisi hipotecària que va esclatar el 2008 va generar una emergència habitacional, que ha posat de relleu, amb el pas dels anys, l’existència d’un problema greu d’accés a l’habitatge. En aquest context, Algunes comunitats autònomes han adoptat mesures normatives en relació amb el dret a l’habitatge, entre les que destaquen, la Llei 24/2015, del Parlament de Catalunya, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica; la Llei 3/2015, d’habitatge del País Basc; la llei 2/2017, per la funció social de l’habitatge de la comunitat valenciana; i, novament, la Llei catalana 11/2020 en matèria de contenció de rentes en los contractes de lloguer.

Totes aquestes normes han estat impugnades  davant del Tribunal Constitucional, que ha anul·lat una part del seu contingut, amb l’argument de què vulneraven la distribució competencial entre l’Estat i les comunitats autònomes. Aquesta reacció davant el desenvolupament normatiu autonòmic en la matèria, així com la possibilitat de noves intervencions legislatives estatals, obliga a afrontar el debat sobre quines son les possibilitats i limitacions de les competències autonòmiques en aquesta matèria i de quina manera cal afrontar aquesta situació per tal de poder garantir l’accés de totes les persones a un habitatge digne.

En aquest context, el pròxim divendres 1 de juliol a les 9.30 h, es durà a terme la jornada “Possibilitats i límits de les competències autonòmiques en matèria d’habitatge”, a l’Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya, organitzada per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, amb la col·laboració de la Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge i la Càtedra d’Habitatge i Dret a la Universitat de València. L’acte serà introduït pel director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, el Sr. Joan Ridao i per la consellera de Drets Socials, l’Hble. Sra. Violant Cervera. L’acte el conformaran tres taules rodones.

En la primera taula d’elles, s’examinarà el marc constitucional. Hi participarà el catedràtic de Dret administratiu de la Universitat de Barcelona, Juli Ponce, qui presentarà la ponència “Marc constitucional i sistema de distribució competencial en matèria d’habitatge”. La segona intervenció anirà a càrrec de deNatalia Caicedo, professora agregada de Dret constitucional de la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre “Les competències estatals que afecten la matèria d’habitatge. Els plans estatals d’habitatge”.

Judith Gifreu, professora titular de Dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona, obrirà les ponències de la segona taula rodona del matí, titulada “El desplegament de la competència en matèria d’habitatge per part de les comunitats autònomes”. La professora Gifreu, presentarà la ponència titulada “El bastiment normatiu d’un dret a l’habitatge a l’empara del compliment de la seva funció social”. La seguirà Andrés Boix, professor titular de Dret administratiu de la Universitat de València, qui farà una ponència sobre “El cas valencià: de la lluita pel reconeixement d’una competència completa sobre l’habitatge als problemes per dur endavant les polítiques públiques en la matèria”. Tancarà la segona taula rodona el catedràtic de Dret administratiu per la Universitat del País Basc, Iñaki Lasagabaster, qui tractarà la temàtica de “Les polítiques d’habitatge al País Basc”.

L’última taula rodona del dia, sota el títol de “Conflictes de competència entre Estat i comunitats autònomes en matèria d’habitatge”, estarà composta per tres ponents. Mercè Noguera, del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya presentarà la ponència “Decisions i línia jurisprudencial del TC respecte al desenvolupament normatiu autonòmic en matèria d’habitatge”. Ignacio Durbán, professor de Dret constitucional de la Universitat de València, parlarà sobre “El projecte de llei estatal pel dret a l’habitatge i la seva afectació al corpus legal autonòmic”. I finalment, tancarà el panell Jaume Fornt, director de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, amb “Els reptes de la política d’habitatge a Catalunya en el nou context normatiu”.

La jornada la clouran Albert Noguera, director de la Càtedra d’Habitatge i dret a la ciutat de la Universitat de València; Judith Gifreu, codirectora de la Càtedra Barcelona d’Estudis d’Habitatge; Jordi Jaria, cap de l’Àrea de Difusió i Comunicació en relació amb l’Organització territorial del Poder de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, i Jaume Fornt, director de l’Agència d’Habitatge de Catalunya.

Per poder assistir a l’acte, cal inscriure’s mitjançant el formulari o trucant al telèfon de l’Institut, 933429800. La inscripció a l’activitat estarà oberta fins a les 14 h del dia 30 de juny. L’acte es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Institut, a través d’aquest enllaç, i també mitjançant el compte de Twitter de l’Institut, on es farà un seguiment puntual de les aportacions més destacades dels ponents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s