L’acció exterior de les comunitats autònomes, una reavaluació després de gairebé una dècada de control estatal

L’aprovació de la Llei 2/2014, de 25 de març, de l’acció i del servei de l’Estat va ampliar el control del Govern central sobre l’acció exterior de les comunitats autònomes, cosa que va provocar una disminució de l’impuls polític en aquesta matèria una bona part d’elles o bé d’augment de la conflictivitat en relació amb aquelles que l’han mantingut. Després de gairebé una dècada d’intervenció estatal en aquesta matèria, és moment de fer balanç en relació amb els efectes que això ha tingut en l’acció exterior de les comunitats autònomes tant des de la perspectiva de l’anàlisi jurídica com des de la perspectiva de l’experiència pràctica dels actors subestatals. En aquest context, aquest divendres 5 de maig, a les 9.30 h, l’Institut d’Estudis de l’Autogovern i DIPLOCAT, amb la col·laboració del Departament de la Presidència i el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, organitzen la jornada ‘Present i futur de l’acció exterior subestatal’.

L’acte serà inaugurat per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea del Govern de la Generalitat de Catalunya, l’Hble. Sra. Meritxell Serret, juntament amb la secretària general de DIPLOCAT, la Sra. Laura Foraster, i el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, el Sr. Joan Ridao. La jornada començarà amb un panell titulat ‘La Llei d’Acció i el Servei Exterior de l’Estat i els efectes en l’acció exterior de les comunitats autònomes”, a càrrec de Joan David Janer, professor titular de Dret Internacional Públic de la Universitat de les Illes Balears i Ester Zapater, professora titular de Dret Internacional Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Després de la perspectiva acadèmica, s’exposarà el vessant pràctic en la taula rodona titulada ‘Experiències comparada d’acció exterior’, moderada per Gerard Vives, director general de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya. Hi participaran Conchi Quintana, directora general d’Acció Exterior del Govern del País Basc; Antoni Vicens, director general de Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears; i Lukas Van Damme, cap d’unitat de la Divisió de Cooperació International – Equip de Cooperació Bilateral del Govern de Flandes. La cloenda de l’esdeveniment anirà a càrrec de Gerard Vives i Mireia Grau, cap de l’Àrea de Recerca de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern.

Per poder assistir a l’acte cal inscriure’s mitjançant el formulari o trucant al telèfon de l’Institut, 933429800. La inscripció a l’activitat estarà oberta fins a les 14 h del dia 4 de maig, sempre que quedin places disponibles. L’acte també es podrà seguir en directe al canal de YouTube de DIPLOCAT. Mitjançant el compte de Twitter de l’Institut, es farà un seguiment puntual de les aportacions més destacades dels ponents. També es podran recuperar, un cop acabat l’acte, les imatges al compte d’Instagram de l’Institut.     

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s