Anàlisi dels reptes del programa NextGeneration

El programa Next-Generation de la Unió Europea preveu fer arribar a Espanya 69.528 milions d’euros en forma de subvencions, amb la finalitat de reparar els efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de la Covid-19 i alhora impulsar la transició ecològica i digital. Per fer-ho, el Govern ha aprovat el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, que preveu descentralitzar la despesa dels fons rebuts i fer a totes les administracions territorials partícips de la seva execució. Pel que fa a Catalunya, la Generalitat ha dissenyat una cartera pròpia de projectes i polítiques públiques a desenvolupar.

En aquest context, el pròxim divendres 25 de febrer, a les 10 h, es durà a terme el seminari ‘Els fons europeus Next-GenerationEU: reptes per a les administracions públiques’, a l’Auditori del Palau de Pedralbes de Barcelona, organitzat per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern. L’acte serà introduït per les intervencions del director de l’Institut, Joan Ridao, i el director de la Revista Catalana de Dret Públic, Enoch Albertí.

Andreu Olesti, catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona, iniciarà el torn de ponències, presentant “El programa Next-GenerationEU i el nou cicle pressupostari de la Unió Europea”. El seguirà Elisenda Malaret, catedràtica de Dret Administratiu de la mateixa Universitat, amb la presentació “La col·laboració publicoprivada en el procés d’execució dels plans finançats amb fons Next-Generation: més enllà de la tradicional distinció entre formes institucionals i formes contractuals, l’especial rellevància de les subvencions”. Alfredo Galán, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona, tancarà el primer bloc d’intervencions amb la ponència  “Los gobiernos locales ante el reto de los fondos europeos de recuperación”.

El segon bloc l’obrirà Maria Teresa Fábregas, directora de la Recovery & Resilience Task Force, de la Comissió Europea, amb la ponència titulada “Els Plans de Recuperació i Resiliència com a oportunitats per a la modernització de l’administració pública”. Posteriorment, Carles Ramió, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Pompeu Fabra, presentarà “La reforma administrativa per a la gestió dels fons europeus NGEU a l’Administració de la Generalitat de Catalunya; direcció pública, agencialització i gestió per projectes”. Finalment, Matilde Villarroya, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, parlarà de les “Amenaces i oportunitats per a l’execució dels Fons Europeus”. El seminari s’acabarà amb un torn de debat entre els experts, obert a les preguntes dels assistents.

Per poder assistir a l’acte, cal inscriure’s mitjançant el formulari o trucant al telèfon de l’Institut, 933429800. La inscripció a l’activitat estarà oberta fins a les 14 h del dia 24 de febrer. L’acte es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Institut, a través d’aquest enllaç, i també mitjançant el compte de Twitter de l’Institut, on es farà un seguiment puntual de les aportacions més destacades dels ponents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s