El 2022 a l’IEA, un any de represa

El proper dimarts 17 de gener es reuneix el Consell Rector de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, en la qual la institució rendeix comptes de la seva activitat durant l’any anterior. És ocasió per fer una repassada a totes les iniciatives que s’han desenvolupat al llarg del 2022 per part de l’Institut, any en què ha tornat a la seva seu històrica del Palau Centelles i en què s’ha desplegat una considerable activitat per recuperar el paper de la institució com a referent en la recerca i la reflexió en matèria d’autogovern.

La primera activitat de l’any va ser la presentació al Palau Robert del número 34 de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals – Journal for Self-Government (REAF-JSG), publicada el desembre del 2021, que incloïa una secció monogràfica dedicada a l’estudi de l’autonomia indígena. Durant el mateix mes de gener, es va dur a terme la reunió anual del Consell Rector i es van lliurar els Premis IEA 2021. Pel que fa a les publicacions, es va encetar una nova línia, la col·lecció PaperClip, amb el treball “Les inversions de l’Estat a Catalunya. Quins són els millors mecanismes per garantir-les?”, de Gerard Martín i Alonso.

Al febrer va tenir lloc el seminari “Els fons europeus Next-GenerationEU: reptes per a les administracions públiques”, que es va dur a terme al Palau de Pedralbes, amb la presència de diferents experts d’arreu. Al mes de març es va organitzar un seminari centrat en analitzar i debatre sobre les polítiques de gènere a Catalunya. Aquest acte es va fer al Palau de la Generalitat i els resultat de la sessió han derivat en la secció monogràfica del número 36 de la REAF-JSG, publicat el desembre passat. Aquell mes, la institució també va acollir la presentació dels resultats del projecte europeu IMAJINE, centrat en buscar polítiques integradores que permetin abordar amb més eficàcia les desigualtats territorials dins de la UE, acte que es va dur a terme al Palau de Pedralbes.

Durant l’abril l’IEA va organitzar dues activitats. A principis de mes va coorganitzar amb l’Institut d’Estudis Autonòmics de les Illes Balears el primer seminari sobre “Autonomia, costes i litoral”, que es va realitzar a Palma de Mallorca. D’altra banda es va organitzar, juntament amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, el seminari ‘L’àmbit d’actuació de la Generalitat en matèria de seguretat pública: competències i reptes’, acte que va tenir lloc a la seu del mateix Departament. Així mateix, a l’abril es va publicar l’informe “La modificació de la normativa reguladora de la llengua en l’ensenyament per donar resposta a la sentència del TSJC de 16 de desembre de 2020”.

El maig es va publicar el llibre Conseqüències econòmiques i financeres dels diferents escenaris de la relació Catalunya-Espanya, que es va presentar al Palau de la Generalitat. També es va organitzar la jornada d’estudi ‘Repensant el govern local: cap a la fi de la uniformitat’, que es va dur a terme a la mateixa ubicació. A finals de mes, es van publicar els reculls de legislació catalana i estatal aprovada durant el període comprès entre el gener i l’abril del 2022 i també l’informe “El marge de què disposa la Generalitat de Catalunya per establir una política pública pròpia en matèria audiovisual”.

El juny es va publicar el llibre Col·laboració i conflicte entre l’Estat i les comunitats autònomes en temps de pandèmia, que es va presentar a la sala d’actes de l’Hospital Clínic de Barcelona. També va sortir a la llum el segon número de la col·lecció ‘PaperClip’, titulat “Governança i feminisme: la incorporació de la corresponsabilitat social”, a càrrec de la professora Cristina Sánchez Miret. Aquell mes es va produir, així mateix, el trasllat a la seu històrica de la institució, al Palau Centelles.

L’1 de juliol es va realitzar la jornada “Possibilitats i límits de les competències autonòmiques en matèria d’habitatge”, al Palau de la Generalitat, uns dies després, el dia 15, es va dur a terme el seminari “Ha millorat la situació de la infància migrant el 2022? Incidències polítiques i novetats legislatives”, ja al Palau Centelles. A finals de mes, es va presentar el número 35 de la REAF-JSG, amb una secció monogràfica centrada en el poder judicial i l’estat autonòmic. A banda, també es va publicar el tercer número de la col·lecció ‘PaperClip’, “Els efectes del sistema electoral a Catalunya en perspectiva comparada”, del professor Macià Serra, així com l’anàlisi de la jurisprudència constitucional relativa a a l’organització territorial de l’Estat del primer quadrimestre de 2022.

Al setembre es va organitzar el primer acte descentralitzat de la història de l’IEA amb el workshopClimate Change Governance in EU Decentralized Member States: A Comparative Review” (La governança del canvi climàtic en els estats descentralitzats de la Unió Europea: una visió comparativa), a la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, que va ser un side event del Congrés anual de l’European Environmental Law Forum, realitzat a la mateixa ciutat. A finals de mes, es va iniciar el cicle de ponències ‘Autogovern: mirades en un món complex’, amb la sessió de “Plurinacionalitat i gestió de la diversitat: el cas d’Afganistan” a càrrec d’Èlia Susanna, investigadora de la Universitat de Lleida, i directora de la School of Peace and Global Studies. En clau de publicacions, va veure la llum el treball “Gestió de la COVID-19 i preferències de (des)centralització a Catalunya”, el quart número de la col·lecció ‘PaperClip’, elaborat per Berta Barbet. També es van publicar durant el mes de setembre els reculls de legislació catalana i estatal aprovada durant el període maig-agost 2022.

A l’octubre, es va presentar el llibre Sobirania i autogovern. Dret natural i propietat en el pensament polític del segle XVII, de la col·lecció ‘Clàssics del federalisme’, a la Reial Acadèmia de les Bones Lletres. Es recuperava així una col·lecció de la qual no hi havia hagut novetats des del 2016. També, es va fer el segon seminari sobre “Autonomia, costes i litoral”, en aquest acop a la Universitat de Girona. Aquest mes també es va publicar l’anàlisi de les sentències i interlocutòries dictades pel Tribunal Constitucional que afecten els àmbits i matèries vinculades a l’organització territorial de l’Estat, durant el segon quadrimestre de 2022.

L’última activitat presencial de l’any, va ser el seminari “Elements clau per a un disseny electoral. El cas de Catalunya”. Aquest acte es va fer a finals de novembre al Palau Centelles i va comptar amb la participació de diferents experts en format de taula rodona. Durant el mateix mes, es van resoldre els Premis IEA, en aquesta edició només amb la categoria “Millor article acadèmic publicat sobre l’organització territorial del poder”.

El mes de desembre, es va publicar el número 36 de la REAF-JSG, amb una secció monogràfica centrada en les polítiques de gènere a Catalunya. També, es va resoldre el programa de beques i ajuts a la recerca en l’àmbit de l’organització territorial del poder. A diferència de l’edició anterior, marcada per la pandèmia de la COVID-19, aquesta edició ja va comptar amb les quatre modalitats.

Finalment, cal destacar que enguany s’ha dut a terme una política de potenciació de la presència de l’Institut a les xarxes socials, amb la creació dels respectius perfils d’Instagram i de LinkedIn, a més de seguir generant informació periòdica en els canals de difusió ja existents: Twitter, Butlletí, YouTube i Blog. Tota aquesta informació estarà disponible de manera detallada al nostre web després de la reunió del Consell Rector el pròxim dimarts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s